Alldays

Alldays har 10.000 invånare och ligger i Limpopo distriktet i norra Sydafrika. Närmaste stora stad är Polokwane som ligger 120 km bort. Den kommunistiska delen av ANC har majoritet i kommunstyrelsen. Kommunen har stora financiella problem och är konkursmässig. Arbetslösheten är hög ca. 60% och 50-60% av den vuxna befolkningen är HIV-smittade.

Historia

Alldays grundades i mitten av 1800-talet i korsvägen mellan allfartsvägarna från norr till söder, från öster till väster mellan Botswana, Zimbabwe och Sydafrika. Det var denna naturliga mötespunkt snarare än omgivningarna som bestämde var staden staden grundades. Platsen är inte särskilt lämplig för större bosättningar som Alldays eftersom tillgången på vattnet är starkt begränsad.


Sjukvård

Om än mycket enkel så finn det en sjukstuga. Men med brist på pengar och det stora antalet HIV-smittade personer är kliniken idag starkt hotad.

Jobb

Det finns inte mycket mer än en bensinstation och en hårfrisörska i Alldays. De 40% av byborna som har ett jobb, jobbar mestadels i serviceyrken på safariparkerna och som hantverkare. Ett färre antal arbetar inom kommunen.

Natur och omgivningar

Landskapet utgörs av halvöken. Buskar, små träd och gigantiska baobaträd samt fantastiska sandstensformationer bidrar till det vackra landskapet. Viltlivet är varierande med antiloper, elefanter, giraffer, fåglar, krokodiler, noshörningar, flodhästar, många stora kattdjur, hyenor, apor m.m. I området finns flera safariparker.

Skola & utbildning

Den lokala skolan har 850 elever mellan 6-18 år. Kommunen har inga pengar till läseböcker och annan skolmateriel för grundutbildning. Men barnen lär sig trots allt att skriva och läsa.

Utveckling

År 2004 etablerade Botswana, Sydafrika och Zimbabwe Limpopo/Sashe Transfrontier Park på över 28000 hektar. Området omfattar mark i alla tre  länderna i ett ambitiöst projekt att skapa ett gränsöverskridande och skyddad område i vilket både männsikor och djur kan färdas fritt. På senare tid har man upptäckt att mineralrikedomar. Något som på sikt kan ge jobb och bidra till utvecklingen av området.